Depression

Kan du genkende…

  • Har du gennem noget tid følt dig mere trist og nedtrykt end du plejer?
  • Er du træt og har mindre energi end du plejer?
  • Har du mindre lyst til at gøre de ting, der før gav dig glæde og energi?
  • Har du svært ved at koncentrere dig og glemmer du ting, du plejer at kunne huske?
  • Oplever du mindre lyst til at være sammen med andre mennesker?
  • Har du problemer med at sove? Enten at du har svært ved at sove eller at du sover for meget?
  • Kredser dine tanker om de samme negative emner?
  • Føler du dig utilstrækkelig og tænker du, at du ikke duer til noget?

Hvad er en depression?

Har du en depression, vil du typisk være mere træt og energiforladt end du plejer. Du vil også være mere trist eller irriteret og kan have andre symptomer som fx. søvnproblemer, tankemylder, hovedpine og koncentrations- og hukommelsesproblemer. Depression fører også typisk til, at du uafbrudt grubler og bekymrer dig, uden du finder en løsning eller kommer nogen vegne. Dette kaldes også for “Monkey mind”. Du har “negative automatiske tanker”, negative tanker, der blot kører i ring – og som bare gør dig mere negativ, urolig og træt.

Der er en række bestemte symptomer ved depression, du skal opfylde for at få diagnosen.

Symptomer på depression

Inden for depression taler man om tre kerne-/hovedsymptomer som er:

  • Nedtrykthed og tristhed: du har ikke bare en dårlig dag indimellem, men oplever at være mere trist og nedtrykt end normalt. Du har svært ved at blive rigtigt glad eller også er der længe imellem. 
  • Nedsat lyst og interesse: du mister gradvist eller helt interessen for det, der før gjorde dig glad. Det kan både gælde arbejde, fritidsinteresser og familie eller venner. Hvis du fx. tidligere har været glad for at gå til fodbold eller gymnastik, kan du nu slet ikke se meningen med at komme afsted til det. 
  • Træthed og nedsat energi: du er mere træt end du plejer. Arbejde, børn, sociale arrangementer, firmafester mm. føles meget mere krævende og anstrengende end normalt.

Herudover taler man om nogle ledsage-/følgesymptomer som er:

  • Nedsat eller manglende selvtillid og selvværd: du føler dig utilstrækkelig og tænker, at du ikke duer til noget.
  • Selvbebrejdelser og skyldfølelse: du oplever, at du har gjort mange ting forkert og vender tingene mod dig selv.
  • Koncentrations- og hukommelsesproblemer: du har svært ved at samle tankerne og kan fx. opleve problemer med at koncentrere dig om dit arbejde, at læse en bog eller at følge med i en samtale. Du husker også dårligt og kan have svært ved at træffe beslutninger. 
  • Søvnforstyrrelser: du kan både have problemer med at sove for lidt og for meget. Ved for lidt søvn ses der både problemer med at falde i søvn, opvågninger om natten og/eller tidligt om morgenen. Har du problemer med at sove for meget, kan du sove og sove uden at føle dig udhvilet.
  • Nedsat eller øget appetit

Herudover ses ofte en række andre symptomer ved depression som fx.:

  • Angst: ca. 50 % af dem der har en depression oplever samtidig at have angst.
  • Irritabilitet: du kan have en kortere lunte end du plejer og synes, at folk omkring dig er irriterende. Det er min erfaring, at det i højere grad er mænd, der reagerer med irritation og kvinder mere med tristhed – men det er en generel observation.
  • Smerter og andre fysiske symptomer: du kan opleve fx. hjertebanken, trykken for brystet, vejrtrækningsbesvær, hovedpine og muskel- og ledsmerter, primært pga spændinger.
  • Manglende sexlyst

Symptomerne varierer fra person til person. Nogle er mest ramt af fysiske symptomer som fx. træthed og søvnproblemer, mens andre er mere plaget af de psykiske symptomer som tristhed, manglende glæde og problemer med koncentrationen.

Hvorfor får man en depression?

Du kan både få en depression, fordi du er arveligt disponeret og det kan også være pga. belastninger i dit liv som fx. stress, problemer i dit parforhold, en fyring, sygdom hos dig selv eller i familien eller arbejdsløshed. Det kan også være en kombination, hvor du gennem arvelighed har en øget sårbarhed for at få en depression, der kan trigges og udløses af belastninger i dit liv.

Herudover kan en personlighed med fx. lavt selvværd eller perfektionisme udgøre en risiko. Samt hormonelle forandringer, visse sygdomme som fx. sclerose og blodprop/blødning i hjernen, brugen af en lang række lægemidler eller nedsat dagslys.

Sværhedsgrader inden for depression

Man inddeler depression i 3 sværhedsgrader: let, moderat og svær depression. Og sværhedsgraden afhænger af mængden af de symptomer, du har. Ved en let depression har du mindst to kernesymptomer og to ledsagesymptomer af en vis varighed. Du kan godt passe dit arbejde, men hverdagens opgaver og aftaler kræver ekstra energi. Du kan også sagtens have gode dage eller gode perioder, men du oplever at dit humør er ustabilt og der er for mange “dårlige dage”.

Har du en moderat til svær depression kan du have svært ved at passe dit arbejde eller dine børn, at stå ud af sengen og have selvmordstanker. 

Hos mig kan du få behandling for en let depression. Fordi du skal have nogle ressourcer til at arbejde med i terapien, og så du selv kan gøre en indsats i forhold til de ting, der skal ændres på i dit liv.

Om depression

Ca. hver 5. dansker får en depression på et tidspunkt i deres liv og dobbelt så mange kvinder som mænd rammes af depression. 

Forskningen viser, at ubehandlede depressioner øger risikoen for, at depressionen kommer igen og at sværhedsgraden øges. Derfor er det vigtigt, at du søger behandling i tide, og får taget depressionen i opløbet, inden den når at udvikle sig. 

Behandling af depression

Ved behandling af en depression får du både hjælp til at håndtere den aktuelle depression,  samt hjælp til at forebygge, at du rammes af fremtidige depressioner. Forløbet tilrettelægges altid efter din situation og dine personlige behov, men i håndteringen af depression vil der typisk være fokus på:

  • Psykoedukation omkring depression (hvad er en depression).
  • Forståelse for årsager til at du har fået en depression. I fællesskab får vi identificeret, hvad der belaster dig – både aktuelt og tidligere i dit liv – og sørger for hurtigst muligt at få dette minimeret og bearbejdet. 
  • Redskaber til at håndtere tankemylder og uhensigtsmæssige tankemønstre for at få stoppet de negative tanker. Herunder identifikation af negative automatiske tanker og erstatning af disse med nye tanker, så der dannes nye neurologiske “spor”. 
  • Redsskaber til energiforvaltning.
  • Rådgivning om søvn.
  • Rådgivning om livsstil, fx. kost, søvn og motion.
  • Rådgivning om kommunikation, det kan fx. være til din familie eller din arbejdsplads, omkring din situation.
  • Hjælp og støtte til at foretage de ændringer i dit liv, der kan være meningsfulde for dig.
  • Fokus på positive aktiviteter og glæde i dit liv.
  • Rådgivning om forebyggelse af fremtidige depressioner. 

 

Målet med behandlingen er, at du får indsigt i, hvad der har udløst din depression og at du får redskaber til at håndtere den og forebygge, at du bliver ramt igen. 

Der er en sammenhæng mellem depression, stress og angst, og symptomerne kan overlappe hinanden. 

 Læs mere om Stress og Angst her.

Andre områder, jeg behandler:

Stress & arbejdsrelaterede forhold

Stress er en tilstand der kan opstå, når de krav og udfordringer, man udsættes for, overstiger ens ressourcer. Krav og forventninger kan både komme udefra og indefra, altså fra én selv. Stress kan opstå, når du over tid...

Angst

Angst er en naturlig følelse ligesom glæde og vrede, og er en hensigtsmæssig reaktion, der skal sikre vores overlevelse i farlige situationer. Angsten gør, at man går i alarmberedskab og reagerer hurtigt og instinktivt, så man kan...

Life-Coaching

Life-Coaching handler om, hvad du gør med dit liv. Om at få støtte og hjælp til at skabe og leve det liv, du virkelig ønsker. Det kan fx. være, du står over for at skulle: træffe et stort livsvalg, skifte karriere, udvikle dig som leder...