Belastningsreaktioner

    Hvad er en belastningsreaktion?

    En belastningsreaktion er en tilstand, hvor store livsændringer eller længerevarende belastninger påvirker dig i en sådan grad, at det giver nogle forskellige emotionelle og adfærdsmæssige symptomer. Kort sagt er der over tid er blevet fyldt for meget i dit bæger igennem vedvarende belastninger.

    Der kan være tale om belastninger i form af fx.:

    • Arbejdsrelateret stress (fx. pga. stor arbejdsmængde, manglende indflydelse, organisatoriske forandringer, ny chef mm.).
    • Ændringer i familielivet, fx. skilsmisse eller familieforøgelse (også ved sammenbragte familier).
    • Alvorlig sygdom, enten hos dig selv eller i familien.
    • Livstruende eller traumatiske begivenheder som fx. ulykker eller overfald. 
    • Ændringer i din jobsituation, fx. nyt job, fyring eller overgang til pension.
    • Økonomiske problemer.

    Ofte er der tale om en kombination af belastninger.

    Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på belastninger i ens liv. Du kan opleve fysiske symptomer som fx. forstyrret søvn, ringe appetit, uro i maven og hovedpine og psykiske symptomer som fx. chok, tristhed, irritabilitet, anspændthed, modløshed, koncentrations- og hukommelsesproblemer og tankemylder.

    Hvordan du reagerer, afhænger af flere faktorer, fx hvilken type hændelse, der er tale om, hvor stor en forandring, belastningen medfører i dit liv, din personlighed og hvor du er i dit liv.

    Behandling

    Står du i en situation med store livsændringer eller længerevarende belastninger, kan det være hjælpsomt at have en professionel og udenforstående at dele sine tanker og følelser med. Det kan også være, du sidder fast eller er i risiko for at udvikle angst eller depression, hvis du ikke får hjælp.

    Ved behandling af en belastningsreaktion tager vi altid udgangspunkt i din aktuelle situation og dine personlige behov. Vi vil også typisk komme omkring nogle af følgende emner: 

    • Psykoedukation omkring belastningsreaktioner. Det er ofte hjælpsomt at få information om normale og forventelige reaktioner på belastninger, og hvordan de generelt kan håndteres.
    • Hjælp til at skabe overblik og indsigt i din aktuelle situation.
    • Redskaber til at ændre gamle tanke- og adfærdsmønstre, hvis de er med til at holde dig i en belastningstilstand. 
    • Hjælp og støtte til at foretage de ændringer i livet der kan være meningsfulde for dig. 
    • Redskaber til at arbejde med dit selvbillede/din selvopfattelse – hvem er jeg nu?
    • Rådgivning om kommunikation, det kan fx. være til familie eller din arbejdsplads, omkring din situation.
    • Erkendelse og accept af situationen, dette er en gradvis proces.
    • Sparring i forhold til dine eksistentielle spørgsmål, så du kan finde ny mening i tilværelsen, dit syn på livet og forståelsen af dig selv. 

    Målet med behandlingen er, at du får indsigt i, hvad der er sket i dit liv, og at du finder ud af, hvordan du har lyst til, at dit liv skal være. Samt at du får hjælp og støtte til at se, hvordan dit liv nu skal indrettes, så livet får indhold, glæde og mening.

    Mange af de kendetegn der er ved en belastningsreaktion, ses også ved en livskrise, og en belastningsreaktion kan også udmønte sig i en livskrise.

    Andre områder, jeg behandler:

    Parforhold

    Har du krise i dit parforhold og søger akut hjælp? Eller har du været i et belastet parforhold længe, og tænkt på at søge hjælp til dit parforhold mange gange, men forsøgt at klare det selv? Det slider og er krævende…

    Livskriser

    En livskrise kan ramme alle mennesker i alle faser af livet. Livskriser kan ses som en naturlig del af livet, og de opstår ofte i forbindelse med større livsændringer som fx. skilsmisse eller kærestesorg, ændringer i familielivet...