Skilsmisse
Kan du genkende…
- Er du lige blevet skilt, eller står du midt i en skilsmisse og føler, at gulvtæppet er blevet trukket væk under dig?
- Kom bruddet uventet og har du fået et chok?
- Eller var det dit valg og har du det svært pga. skyldfølelse, konflikter eller andet?
- Spekulerer du over årsagerne til bruddet, og om du kunne have gjort noget anderledes?
- Kredser dine tanker konstant om uvisheden i din nye livssituation, fx. hvor du skal bo, børnene og din økonomi?
- Oplever du følelser som fx. indre uro, bekymring, tristhed, tankemylder, sorg, ensomhed og skyldfølelse?
Normale reaktioner i en skilsmisse
En skilsmisse er en stor omvæltning i dit liv, og der er mange ting, du skal forholde dig til. Samtidig med at du forsøger at finde mening og sammenhæng i det, der er sket i dit parforhold eller ægteskab.
Det er meget individuelt, hvordan man reagerer i en skilsmisse. Du kan opleve psykiske symptomer som fx. usikkerhed, tankemylder, tristhed, sorg, vrede, bekymringer, skyldfølelse og svigt og fysiske symptomer som fx. forstyrret søvn, indre uro, og muskelspændinger.
Den følelsesmæssige reaktion er ofte forskellig alt efter, om du er blevet forladt, eller om du er den, der har truffet beslutningen. Hvis du er blevet forladt, kan skilsmissen være kommet ud af den blå luft, og du har fået et chok. Det kan også have været på tale flere gange, men nu er det svært at erkende, at løbet er kørt. Det er et stort kontroltab, når en anden tager beslutningen om, at parforholdet er slut. Og det kan være svært at forlige sig med.
Er det dig, der har truffet beslutningen om skilsmisse, kan du også have det svært. Du kan have skyldfølelse over at gøre din partner ked af det og skyld over for børnene, fordi det er dit valg, at familien bliver splittet op. Der kan også samtidig være en lettelse over, at den svære beslutning er truffet. Er det din beslutning, har du dog ofte haft længere tid til at forberede dig og evt. dele tankerne med venner eller familie.
Er det en fælles beslutning, vil der oftest stadig være en sorg over, at kernefamilien er gået i opløsning. Følelsen af sorg kommer, fordi der er tale om tab. Tab af den familie, I har været, tab af din partner og identiteten som par, tab af tid med børnene, tab af drømme og planer for fremtiden, tab af svigerfamilie og fælles venner og tab af økonomi. Du kan også have en følelse af ensomhed. Det er meget normalt at opleve et stort tomrum efter en skilsmisse, og du kan føle en indre uro, når du er alene, og du ved måske ikke, hvad du skal stille op med dig selv.
Det er meget normalt, at humøret og dine følelser svinger. Det ene øjeblik kan du være tynget af sorg og bekymringer for i det næste øjeblik at føle dig ovenpå og synes, at det går godt.
Oveni de svære følelser er der også ofte mange praktiske ting, du skal tage stilling til som fx. “Hvor skal jeg bo?”, “Hvad med børnene?”, “Hvordan kommer min økonomi til at se ud?”, “Hvad med de fælles venner? ” og “Hvad med sommerhuset?”. Ofte dukker der også nye eksistentielle spørgsmål op som fx. “Hvem er jeg nu?”, “Hvad skal jeg bruge min tid på?” og “Hvordan kommer jeg videre med livet?”. Der kan pludselig være vendt op og ned på din tilværelse, og du har brug for at finde ny mening med dit liv.
Din reaktion afhænger ofte af flere faktorer, fx. om du var forberedt på bruddet eller det kom som et chok, årsagen til skilsmissen, din erfaring fra tidligere i at håndtere vanskelige situationer og livskriser, og hvordan dit netværk og dine støttemuligheder er.
Der kan også være tale om en forsinket reaktion, hvis du ikke har fået taget hånd om de svære følelser efter bruddet, fx. pga. små børn du har måttet tage dig af, hvis du har lagt låg på dine følelser, har været overaktiv eller hastet videre uden at se dig tilbage.
Behandling
Står du i en skilsmissesituation, kan det være hjælpsomt at have en professionel og udenforstående at dele sine tanker og følelser med. Der kan også være brug for rådgivning og støtte i processen, da der under en skilsmisse skal træffes mange svære beslutninger. Det kan også være, du sidder fast, eller er i risiko for at udvikle angst eller depression, hvis du ikke får hjælp. Ved behandling af en skilsmisse tager vi altid udgangspunkt i din aktuelle situation og dine personlige behov. Vi vil også typisk komme omkring nogle af følgende emner:
- Hjælp til at bearbejde, hvad der er sket og hjælp til at skabe overblik over og få indsigt i din aktuelle situation.
- Psykoedukation omkring skilsmisser. Det er ofte hjælpsomt at få information om normale og forventelige reaktioner, og hvordan de generelt kan håndteres.
- Rådgivning og støtte omkring de praktiske ting som fx. flytning, børnenes reaktioner og behov, din nye økonomiske situation og måske etablering af en ny sammenbragt familie.
- Rådgivning om kommunikation, det kan fx. være til din partner, børnene eller din familie.
- Hjælp og støtte til at foretage de ændringer i dit liv, der kan være meningsfulde for dig.
- Redskaber til at arbejde med din identitet – hvem er jeg nu?
- Erkendelse og accept af situationen, dette er en gradvis proces.
- Sparring i forhold til dine eksistentielle spørgsmål, så du kan finde ny mening i tilværelsen, dit syn på livet og forståelsen af dig selv.
Målet med behandlingen er, at du får bearbejdet skilsmissen og får rådgivning og støtte i processen. Samt at du får hjælp til at finde ud af, hvordan dit liv nu skal indrettes, så livet får indhold, glæde og mening.
Står du i en skilsmisse kan du være i en livskrise – læs mere om livskriser her
Du kan også have brug for Life-Coaching – læs mere her
Måske går du og overvejer, om du skal gå fra din partner – læs mere om Parforhold her
Andre områder, jeg behandler:
Parforhold
Har du krise i dit parforhold og søger akut hjælp? Eller har du været i et belastet parforhold længe, og tænkt på at søge hjælp til dit parforhold mange gange, men forsøgt at klare det selv? Det slider og er krævende…
Livskriser
En livskrise kan ramme alle mennesker i alle faser af livet. Livskriser kan ses som en naturlig del af livet, og de opstår ofte i forbindelse med større livsændringer som fx. skilsmisse eller kærestesorg, ændringer i familielivet...
Life-Coaching
Life-Coaching handler om, hvad du gør med dit liv. Om at få støtte og hjælp til at skabe og leve det liv, du virkelig ønsker. Det kan fx. være, du står over for at skulle: træffe et stort livsvalg, skifte karriere, udvikle dig som leder...